femgenerationeristhlm.blogg.se

Här får du följa fem generationer av kvinnor som alla har vuxit upp i Stockholm och även bor eller har bott i Högalid/Hornstull. Några av oss finns inte med oss längre, men vi har alla mycket att berätta. Jag heter Anneli som vill ta er med på en resa genom våra liv. Följ med!

Pärldag Stockholm 29/10

Publicerad 2017-10-29 17:43:14 i Allmänt, Armband, Livet, Pärldagar,

Hej!
 
Jag tog bussen hemifrån kl 11.19 och var framme vid tjugo i tolv. Det var redan en lång kö av glada människor som stod och väntade på att få komma in på Stockholm Waterfront för att bidra till dagens pärlande av armband. På Facebook kunde jag se att 533 var inbjudna och 464 hade tackat ja till att delta. Jag tycker att det var lite färre personer som var på plats denna gång, men det kanske berodde på hur borden var placerade.
 
Den här gången fick vi sitta vid långbord och tyvärr fanns det ingen filt på borden som kunde stoppa pärlorna när de rullade iväg. Undrar hur många som hamnade på golvet? 
 
Som förra gången bjöd hotellet på kaffe, te, juice och småkakor. Väldigt trevligt! 
 
Många som kom just idag trodde de skulle få tillverka armband i svart o vitt, tror att någon på nätet hade skrivit det, men det blev de vanliga armbanden i alla regnbågens färger. 
 
Förra gången lyckades jag göra 8 st armband, så den här gången tänkte jag att det måste bli några fler.
Det blev 10 st.
 
Hade gärna trätt några till, men tyvärr blir man ganska stel i kroppen av att sitta i samma ställning under en längre tid. När jag gick därifrån runt halv tre stod det massor av människor och väntade på att få komma in. Hoppas alla fick chans att pärla lite.
 
Nästa tillfälle att få vara med och hjälpa Ung Cancer att tillverka armband är söndagen den 19 november. HÄNG MED!!!

Pärldag

Publicerad 2017-10-29 11:29:31 i Allmänt, Armband, Fuck Cancer, Pärldagar,

Hej,
Sitter på bussen på väg till Ung Cancers Pärldag. Förra gången lyckades jag göra 8 st armband. Ska försöka slå det idag. Jag tror att det är svart/vitt tema som gäller den här gången.

Pärldagen håller på mellan kl 12-16.

Hörs om några timmar.

Barndomsminnen från Långholmen

Publicerad 2017-10-22 18:55:19 i Allmänt, Familjen, Livet,

Hej,
Idag tog jag en långpromenad på mitt älskade Långholmen. Denna ö har blivit ännu grönare än vad jag minns från min barndom. Det finns en underbar bok som heter "Långholmen Den gröna ön" som berättar hur allt började. I förordet till boken står det "Det finns spår av liv på Långholmen tusen år tillbaka."
 
Jag skulle kunna berätta hur mycket som helst om Långholmens historia, men jag tycker ni ska läsa boken istället.
 
Min vandring idag började vid Pålsundsbron.
När jag var liten och gick med mormor Kate till Långholmen över denna bro så mötte vi ibland en lastbil och i lastbilen satt en farbror som hette Atle. Vet inte hur mormor kände honom, men han vinkade alltid så glatt åt oss när han körde förbi.
 
Mälarvarvet
Tänk detta varv har funnits sedan 1685 och är fortfarande i drift
 
I "Röda stugan" bodde familjen Fridenborg. Vår mamma Berit som hade damfrisering på Lorensbergsgatan 3 hade en kund som hette Dagar Fridenborg och hon var född i Röda stugan. Det huset med två skorstenar! 
 
För ett antal år sedan var detta hus till salu. Jag hade gärna flyttat dit, men slutpriset blev lite för högt för mig, tror att det stannade på ca 5,2 milj. Jag tänker på det varje gång jag går förbi.
 
I samma backe där Röda stugan ligger finns det flera hus, bl.a. det här
Här bodde familjen Gillberg. Dit gick jag ibland när jag inte hade lust att vara med på utomhusgymnastiken. Tant Gillberg bjöd mig på ostmacka och mjölk. Mycket roligare att gå dit än springa omkring på ön.
 
På Långholmen finns det en friluftsteater. Tyvärr ser den inte riktigt ut som den gjorde när jag var liten. Då fanns det både bänkar uppe och nere. Här har jag sett många pjäser både som litet barn och som vuxen.
 
Så kommer vi till lekparken. Gungorna finns kvar, fast när jag var liten var de flesta gjorda av trä och metall. Jag älskade verkligen att gunga.
På den här stenen vid lekparken fanns förr en apa i brons. Undrar vart den tog vägen?
 
I den här backen åkte vi gärna skidor på vintern och på somrarna var det fullt av familjer som solade och hade trevligt. Ibland kom det en "glassgubbe" med låda på magen. Jag tog nästan alltid en liten glass som smakade jordgubb.
 
 
Den här platsen kallade vi för "Vallen", där hade vi utegympa som t.ex. brännboll. På vintern kunde man åka skridskor. Från början var Vallen inhägnad med plank så man inte kunde titta in. Där fick "fångarna" från Långholmens fängelse ibland spela fotboll. Ja, det är iallafall den information jag fick när jag var liten.
 
Hit men inte längre fick man gå när jag var liten. Hela Långhomen var inte till för allmänheten då fängelset fortfarande var i bruk.
 
På min vandring idag gick jag över Långholmsbron när det var dags att gå hem.
 
Det är så vackert.
 
Slutar detta inlägg med två bilder, en på svampar och den andra på en buske där blommorna fortfarande blommar.
 
 
Ha det så bra!

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela